Skip to main content

Drie jonge ondernemers, Cédric Hellemans (26), Jens Holbrechts (30) en Dries Verrept (33) willen hun net opgericht bedrijf ‘Chapolino’, met hun zelfgemaakte Siciliaanse godendrank Arancello, uitbouwen tot hun droom…er voltijds van leven. Wat begon als een geldinzameling voor een vrijgezellenweekend, resulteert inmiddels in een pop-upbar in het vroegere café Radio op de Markt in Boom, levert al enkele eigen ontwikkelde cocktails op en wordt in samenwerking met anderen hun recept verwerkt in een gelato, Italiaans roomijs en zelfs in een speculaas. Of hoe een zot idee kan exploderen op een jaar tijd.

Arancello is net als de gekende limoncello een stevig likeur. Verschil is dat bij arancello het hoofdingrediënt sinaasappel is en bij het meer gekende limoncello het over citroen gaat. Alles begon met het bedenken van een verkoop waarbij geld in het laatje kwam om het vrijgezellen-feestje in Marbella te kunnen bekostigen van een van de vrienden, inmiddels medeondernemer, Jens Holbrechts. “Eerst dachten we aan een klassieke wafeltjes-verkoop en al snel was er het idee om voor deze gelegenheid een drankje te fabriceren. Het toeval leverde ons een authentiek Siciliaans (Italiaans) recept op, de bakermat van de arancello. Dat recept hebben we tientallen keren uitgeprobeerd en aangepast, tot we onze eigen twist erin kregen en vandaag is wat het is: onze eigen arancello van 30 % vol onder de naam Chapolino”, legt Cédric uit. De verkoop van deze beperkte oplage voor het vrijgezellenfeest liep als een trein en de commentaren bij het publiek waren unaniem lovend. Daarop begon het idee te groeien om deze unieke kans om te zetten in een eigen bedrijf.

Omerta

Wie Sicilië zegt, zegt maffia… Chapolino, de merknaam waaronder ze hun arancello in de markt zetten, haalt daar dan ook de mosterd. Een capo is in het Siciliaans een baas en een capolino een klein baasje, verwijzend naar de shotjes of de kleine hoeveelheid van deze drank die je telkens drinkt. “Om het wat beter te laten klinken hebben we er een ‘H’ tussen gezet zodat het Chapolino werd. De huisstijl van verpakking en het opzet van de glazen enz. verwijzen dan ook telkens naar die maffiastijl. Omdat je er fonetisch ook het woord (chapo) chapeau, het Franse woord voor ‘hoed’ uit kan te voorschijn toveren, hebben we de bedoeling, ‘de (maffia) hoed’  in de toekomst mee in de huisstijl in te passen”, legt Cédric uit.

Even later valt ook het woord omerta. “Omerta is de geheimhoudingsplicht in de erecode van de Italiaanse georganiseerde misdaad; daar willen we ons nu niet aan linken”, zegt Dries al lachend. Of toch? “In zekere zin wel als het gaat om de eed die we aan elkaar gezworen hebben om het recept dat we nu hebben ontwikkeld, NOOIT aan de buitenwereld bekend te maken”, leggen ze uit.

Advertentie

WinWinner

Chapolino zou er vandaag niet zijn zonder WinWinner. “Dankzij deze vorm van geld ophalen waarbij je het gekregen kapitaal van particulieren binnen de vijf jaar terugbetaald, zorgde op amper veertien dagen tijd voor liefst 73.000 euro op onze rekening in plaats van de verwachtte 50.000 euro. Hiermee hadden we meteen voldoende startkapitaal om Chapolino op poten te zetten en met een commerciële productie te starten”, leggen ze uit.

Ze willen ook staan voor een ‘proper’ commercieel bedrijf. Ze dragen authenticiteit en het biologisch zuivere, hoog in het vaandel. Zo komen de appelsienen rechtstreeks van Siciliaanse appelsienboeren, gekweekt op de zonnige vlaktes van Catania, vlakbij de Etna. “Elke appelsien gaat letterlijk door onze handen. We halen er eigenhandig de schil af, want met het vruchtvlees zelf kunnen we niets doen. Het is enkel de zeste van deze appelsienen die we gebruiken in het proces tot bereiding van onze arancello”, legt Cédric uit. Op dit moment gaat het telkens om een lading van zo’n 1.000 kilo appelsienen per keer.

Omdat ze niets willen laten verloren gaan wordt het vruchtvlees apart terug verkocht. “We hebben het ook al twee keer ter beschikking gesteld voor een goed doel, die er dan ook hun voordeel met doen. Het zou dom zijn om zo’n mooi kwalitatief product als afval te beschouwen, wat het in zekere zin voor ons oorspronkelijk was. Hiermee streven we ook de doelstelling zero-waste na”, vult Dries aan. In Nederland vonden ze een partner om te bottelen.

Van mobiel naar vaste popup-bar

Na de eerste leveringen is ook geïnvesteerd in een mobiele cocktailbar. “Hiermee zijn we al even gestart. We mikken op deze kleinschaligheid om naambekendheid te creëren gekoppeld aan het visueel en vooral het tastbare van het drankje. Het kan gaan van een privé-feestje voor een 30-tal mensen tot  bedrijfsfeesten. Concreet zitten we ongeveer aan 10 euro per cocktail, alles inbegrepen: onze bar geplaatst, vervoer, alle ingrediënten, wij als personeel, enz. Inmiddels hebben we dankzij een bevriende mixoloog, iemand die de kunst en de ambacht begrijpt en/of in de vingers heeft om drankjes te mengen, al een tiental eigen cocktails, waarbij onze arancello uiteraard het weerkerende ingrediënt is. Ook mocktails horen er bij”, zegt Dries.

Sinds 1 oktober 2020 is café Radio de laatste café op de Grote Markt die er de deuren sloot. Enkele maanden geleden kwam het café in een gesprek met hen ter sprake. “We zegden al lachend we hebben al een mobiele bar, waarom geen PopUp op die locatie. Als snel kwamen we met de gemeente tot een overeenkomst. Het pand zit immers mee in een totaalplan dat de gemeente heeft om de hele site tussen de markt en de Rupel te vernieuwen en te moderniseren. Een win-win voor iedereen, want zo is er hier in tussentijd op de markt toch weer wat leven in de brouwerij. Bovendien hebben we er nu ook de gezochte stockage- en kantoorruimte bij”, luidt het.

De overeenkomst geldt minstens voor twee jaar al hoopt het drietal er drie tot vier jaar te kunnen blijven. “We zien wel. We zijn het interieur aan onze stijl aan het aanpassen. Bedoeling is op 1 mei, dan bestaat onze firma Chapolino precies één jaar, officieel open te gaan. Onder welke naam de PopUp opent, blijft nog even geheim. Als het kan, gaan we misschien een of twee weekjes eerder open, zodat we kunnen proefdraaien”, zeggen ze.

Niet alleen arancello

Omdat de drie initiatiefnemers nog steeds hun vaste job hebben en ze toch even willen zien of alles wel commercieel haalbaar is, zal het café in het begin alleen van donderdag tot zondag geopend zijn. “Uiteraard serveren we onze cocktails met arancello. Maar ook drankjes die je in elke café terug kan vinden van bieren op het vat, frisdrank tot koffie, is verkrijgbaar.”

Het trio wil deze vaste locatie ook voor privé-feestjes verhuren. Er zijn in afspraak met de brandweer maximaal 49 mensen toegelaten. “We wachten de evolutie even af, maar er zijn al ideeën om met een knipoog naar de Siciliaanse cultuur, eventueel Italiaanse thema-avonden, bijvoorbeeld een ‘maffia-avond’ te organiseren.”

Inmiddels is Chapolino ook in zee gegaan met iemand die hun arancello verwerkt in gelato, Italiaans ijs. “Het recept staat op punt. Weldra gaan we ook op het terras dan deze gelato serveren”, zegt Cédric. Daarmee houdt het niet op, want inmiddels wordt gewerkt aan een recept om hun arancello ook te verwerken in speculaas.

In het weekend van Boom-carnaval-kermis, begin maart, werden de deuren van het café in opbouw en het buitenterras al even gebruikt om kennis te maken met deze ‘godendrank’. Afwachten of de droom van deze drie jonge ondernemers, er ooit fulltime van te kunnen leven, ooit werkelijkheid wordt. Gezien de rasse commerciële stappen die op korte tijd zijn gezet, lijkt een succesverhaal in de maak.

Advertentie